Program
Prvi dan – četvrtak, 10. oktobar 2019.
Glavna bina - Izložbeni hol
09:45h
VIP TURA
10:00h
Svečano otvaranje
Voditelj:Miloš Milovanović, novinarGovornici:
Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije
Šenli Pinčoti, V.D. direktora misije USAID-a u Srbiji10:15h
PREZENTACIJA: KAKO DO VEĆE VREDNOSTI PROIZVODA I IZVOZA?
Predavač: Aleksandar Pavlović, direktor, USAID Projekat za konkurentnu privreduAleksandar Pavlović će pružiti prikaz i analizu segmenta domaćih prehrambenih proizvoda spremnih za maloprodaju i izvoz. Panel daje odgovore na pitanja: Šta je premijum hrana i zašto je bitna za Srbiju? Ko su proizvođači i kako izgleda premijum sektor? Gde su prilike na domaćem i stranom tržištu za ove proizvođace?
10:45h
PANEL DISKUSIJA: PERSPEKTIVE SRPSKE PREHRAMBENE INDUSTRIJE
Moderator: Aleksandar Pavlović, direktor projekta, USAID-ov Projekat za konkurentnu privreduPanel diskusija baviće se perspektivama prehrambenih industrija u regionu – saznanjima i mogućnostima iz ugla Vlade, poslovnih udruženja, etabliranih brendova i preduzetnika.
Učesnici:
- Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra, Sektor za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Ministarstvo privrede
- Darko Mandić, partner, NOA i osnivač, Foodscale Hub u Srbiji
- Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete usluga, Privredna komora Srbije
- Mihailo Janković, izvršni direktor, Nectar grupa
- Andrej Jovanović, direktor, “Moji Brendovi” TBC
11:30h
PAUZA
12:00h
PREDAVANJE: BRENDIRANJE NACIJE I MEĐUNARODNA REPUTACIJA SRBIJE
Predavač: Žoze Filip Tores, izvršni direktor, Bloom ConsultingŽoze Filip Tores, izvršni direktor kompanije Bloom Consulting i ekspert za internacionalni brending sa preko 20 godina iskustva, govoriće o tome kako međunarodna percepcija i reputacija mogu da utiču na brend neke zemlje. Kroz „Digital Country Index“, prikazaće stepen atraktivnosti neke zemlje iz različitih uglova: izvoz, investicije, turizam itd. Takođe će se pozabaviti i ključnim faktorima koji grade i upravljaju reputacijom zemlje i dati preporuke za unapređenje međunarodne pozicije Srbije i pozitivnu promenu percepcije.
13:00h
PANEL DISKUSIJA: BRENDIRANJE ZEMLJE KAO DESTINACIJE VISOKOKVALITETNE HRANE
Moderator: Miloš Milovanović, novinarZašto je dobra strategija za prehrambene proizvode važna za jednu zemlju? S fokusom na visokokvalitetne prehrambene proizvode, panel će diskutovati o brendiranju države kao poželjne destinacije u smislu hrane, trgovine i turizma iz ugla Vlade, lokalnih i regionalnih eksperata za turizam, akademika, novinara i poznatih kuvara.
Učesnici:
- Senad Mahmutović, državni sekretar, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Vesna Raca, pomoćnica direktora, Turistička organizacija Srbije
- Jovan Radomir, TV voditelj i pisac, Švedska
- Goran Kočiš, kuvar i vlasnik, restoran Noel, Hrvatska
14:00h
PAUZA
15:00h
Predavanje: E-COMMERCE: IZAZOVI I PRILIKE NA NEMAČKOM TRŽIŠTU
Predavač: Aleksander Đorđević, osnivač, foodist.de, NemačkaPredavanje će pružiti uvide u relevantne i nastupajuće trendove u prehrambenoj industriji na najvećim globalnim onlajn tržištima i načine na koje proizvođači mogu da ih prepoznaju. Takođe, baviće se i pitanjima budućnosti onlajn prodaje premijum proizvoda, kako spremno dočekati platformu onlajn prodaje u EU i neophodnim koracima za prodaju na međunarodnom tržištu. Studija slučaja pod nazivom „Kako izgraditi omiljeni brend na nemačkom tržištu hrane“ predstaviće primere praktične primene.
16:00h
PANEL DISKUSIJA: E-TAIL AND RETAIL: KAKO DOSPETI NA POLICE
Moderator: Aleksander Đorđević, osnivač, foodist.de, NemačkaPanel će se baviti trendovima industrije hrane, procesom selekcije i načinima za unapređenje komunikacije između malih, inovativnih kompanija i glavnih maloprodajnih lanaca i onlajn prodavnica. Takođe, baviće se i time kako proizvođači mogu da unaprede prodaju prilagođavanjem svojih proizvoda, kao i razlikama u zahtevima menadžmenta kategorija u oflajn i onlajn prodavnicama.
Učesnici:
- Slađana Blažević, menadžerka kategorije, Univerexport
- Marko Ilić, suosnivač, eCommerce Asocijacija Srbije
- Nataša Pavlović, marketing menadžerka, Mercator S
- Vuk Mirković, osnivač, Delicent
Sala Hilandar, prvi sprat
12:00h
PREZENTACIJA: SEMINAR MEĐUNARODNOG INSTITUTA ZA UKUS
Predavač: Erik de Spoelberh, generalni direktor, Međunarodni institut za ukusEdukativni seminar sa simulacijom metodologije degustiranja i procesa evaluacije prilikom dodeljivanja Nagrade za prvoklasan ukus objasniće na koji način lokalni proizvođači mogu da apliciraju za dodelu nagrade i koje su prednosti posedovanja ovog svetskog priznanja. Predstavnici će, u najširem, obuhvatiti poslednje trendove prehrambene industrije u segmentu premijum i visokokvalitetnih proizvoda. Članovi žirija Međunarodnog instituta za ukus:
- Alan Kokson, TV lice i kuvar, britanski ambasador hrane, Velika Britanija
- Žuli Dupui, potpredsednica Irskog udruženja somelijera, Irska
- Uroš Urošević, član Udruženja majstora kuhinje (World Master Chef’s Society), Srbija
13:00h
SEMINAR MEĐUNARODNOG INSTITUTA ZA UKUS: KONSULTACIJSKI SASTANAK SA PROIZVOĐAČIMA, PRVI DEO
Predstavnici Međunarodnog instituta za ukus će učestvovati u sesijama jedan-na-jedan sa odabranim proizvođačima premijum hrane iz Srbije. Srpski proizvođači čuće utiske o kvalitetu i ukusu svojih proizvoda i dobiće preporuke kako da povećaju raznovrsnost proizvoda na konkurentnom tržištu. Sesiju će pratiti ekspertski saveti na temu učestvovanja u takmičenju za Nagradu za prvoklasan ukus 2020.
15:00h
PREZENTACIJA: KREATIVNO RAZMIŠLJANJE SA JOVANOM RADOMIROM: BREND STORITELING U INDUSTRIJI HRANE
Predavač: Jovan Radomir, Tv voditelj i pisac, ŠvedskaRadionica će odgovoriti na pitanja upotrebe „storitelinga“ kao tehnike za promociju hrane i predstaviti važnost prilagođenog, personalizovanog pristupa. Pomoći će proizvođačima da nauče kako da postignu uspeh sa srpskim proizvodom na specifičnim tržištima kao što je Švedska, kako dijaspora može da pomogne u promociji i kako plasirati proizvod kroz različite platforme.
16:00h
PREZENTACIJA ISRAŽIVANJA: MLADI POLJOPRIVREDNICI I PREHRAMBENI SUVERENITET
Moderator: TBD
Mladi ljudi su godinama izbegavali karijere u poljoprivrednoj industriji zbog broja sati rada, nedostatka garantovanog prihoda i naizgled boljih opcija u drugim industrijama, ali pogledi mladih na karijeru u poljoprivredi se menjaju. Iskustva iz Srbije i Hrvatske predmet su istraživanja sprovedenog u sklopu projekta Growing Growers, finansiranog sredstvima Evropske komisije kroz program Erazmus+ KA2 Strateška partnerstva za mlade.Učesnici i nosioci projekta:
- AMA, Centar za ljude i prirodu iz Srbije
- ZMAG, Zelena mreža aktivističkih grupa
Drugi dan – petak, 11. oktobar 2019.
Glavna bina - Izložbeni hol
10:00h
PREZENTACIJA: ŠIRENJE PORTFOLIJA PROIZVODA
Predavač: dr Mile Veljović, Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju, SrbijaDr Mile Veljović sa Poljoprivrednog fakulteta će podeliti dragocene uvide u to kako možemo da upotrebimo tradicionalno srpsko voće i povrće – maline, šljive, paprike itd. – da proširimo svoj portfolio stvaranjem novih i inovativnih proizvoda. Takođe, predstaviće ulogu i važnost poznavanja fundamentalnih osnova prehrambene tehnologije u razvoju proizvoda.
10:45h
PANEL DISKUSIJA: SVEŽE KAO PREMIJUM
Moderator: Jasmina Debeljak, zamenica direktora, USAID Projekat za konkurentnu privreduKategorija svežeg voća i povrća obećava pažljivu selekciju i premijum kvalitet. Panel će se baviti potencijalom ove kategorije iz ugla proizvođača koji su već prisutni u oba segmenta: svežih i smrznutih proizvoda. Takođe, panel će pokriti i načine za pretvaranje svežeg voća i povrća u premijum kategoriju, povećanje vrednosti proizvoda i kako to može da učini sprske proizvode prepoznatljivim.
Učesnici:
- Julka Toskić, menadžerka, asocijacija Serbia Does Apples
- Ana Bošnjak, direktorka, AgroBell
- Jelena Popović-Bujić, menadžerka za razvoj poslovanja, Iceberg Salat Centar
11:30h
PAUZA
12:00h
PANEL DISKUSIJA: ORGANSKA PROIZVODNJA: NOVI HORIZONTI SRPSKE POLJOPRIVREDE
Moderator: Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivreduKako pospešiti organsku proizvodnju u Srbiji? Koliko je zastupljena organska proizvodnja i koje korake treba napraviti u njenom razvoju? Šta radi država po ovom pitanju a šta veliki privredni subjekti i privatni sektor? Šta je sve neophodno da započnete organsku proizvodnju i koje uslove treba ispuniti? Može li organska proizvodnja pomoći daljem razvoju domaće poljoprivrede i iskočiti iz okvira superniše u kojoj se trenunto nalazi?
Učesnici:
- Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet , deklarisanje i označavanje hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada republike Srbije
- prof. dr Slobodan Milenković, Fakultet za biofarming, Megatrend univerzitet
- prof. dr Snežana Oljača, predsednica Upravnog odbora, Serbia Organica
- Ina Radanović, rukovodilac službe standarda kvaliteta, Global Seed
- Mihailo Janković, izvršni direktor, Nectar grupa
13:00h
PANEL DISKUSIJA: PAKOVANJE: TRENDOVI, INOVACIJE I IZAZOVI
Moderator: Andrea Radonjić, članica Upravnog odbora, SEPENKompleksna tema pakovanja otvara mnoga pitanja za proizvođače koji izlaze na tržište visokokvalitetne hrane. Prezentacija će se baviti dobrim izborom pakovanja, izazovima nabavke i poslovnim šansama na lokalnom tržištu, uz primere uspešnih rešenja.
Učesnici:
- Marija Lončar, kreativna direktorka, DNA Communications
- Branislav Sekulić, generalni direktor, Vrtlari
- Nikola Narančić, direktor prodaje za jugoistočnu Evropu, Ball Packaging Europe
14:00h
PAUZA
15:00h
PITCHING SESIJA: DIZAJN HAB ZA PREMIJUM HRANU
Moderator: Aleksandar Bijelić, predsednik Upravnog odbora, Serbian Venture NetworkPrva “pitching” sesija za proizvođače hrane okupiće odabrana startap, mala i srednja preduzeća koja traže investitore. Inovacije, tehnologija i talenat su važni, ali problem finansiranja kompanija koje brzo rastu uvek će, pre ili kasnije, da iskrsne. Banke, kao glavni izvor finansiranja u Srbiji, ponekad nisu spremne da ulože novac u startap kompanije, tako da je pronalazak novih izvora od suštinske važnosti.
Sala Hilandar, prvi sprat
10:00h
SEMINAR MEĐUNARODNOG INSTITUTA ZA UKUS: KONSULTACIJSKI SASTANAK MEĐUNARODNOG INSTITUTA ZA UKUS SA PROIZVOĐAČIMA, DRUGI DEO
Predstavnici Međunarodnog instituta za ukus će učestvovati u sesijama jedan-na-jedan sa odabranim proizvođačima premijum hrane iz Srbije. Srpski proizvođači čuće utiske o kvalitetu i ukusu svojih proizvoda i dobiće preporuke kako da povećaju raznovrsnost proizvoda na konkurentnom tržištu. Sesiju će pratiti ekspertski saveti na temu učestvovanja u takmičenju za Nagradu za prvoklasan ukus 2020.
11:00h
PANEL DISKUSIJA: SVET HOĆE DOMAĆE: OD TRADICIONALNIH RECEPATA DO MODERNIH BRENDOVA
Moderator: Dejan Ranđić, generalni direktor, DNA CommunicationsKako najbolje iskoristiti tradiciju pri stvaranju modernog brenda? Kako brend menadžment može da pomogne uspešnom prilagođavanju i odgovaranju na zahteve savremenog tržišta? Panel će se baviti pitanjima proširenja poslovanja, zadovoljstva kupaca i poslovnog rasta iz ugla proizvođača hrane, vlasnika restorana i socijalnih preduzetnika.
Učesnici:- Vaso Lekić, izvršni direktor, Zadruga, Srbija
- Igor Kojčić, projektni menadžer, IDC Serbia
- Alex Vučković, izvršni direktor, Happy Honey
- Tatjana Avramov, vlasnica i direktorka, Real Red Raspberry
12:00h
PANEL DISKUSIJA: HABOVI KAO PUT KA TRŽIŠTU
Moderator: Milica Zatezalo, menadžerka za razvoj tržišta, USAID Projekat za konkurentnu privreduKako se model „od haba do tržišta“ pokazao kao efikasan, panel će se baviti rezultatima različitih inkubatora, ponuditi dragocene uvide i iskustva kompanija nakon pilot projekata koji su uspešno završeni i najaviti nove.
Učesnici:- Svetlana Mitić Jovanović, menadžerka marketinga, dm incubator
- Ana Popović, menadžerka projekta, Desing Taste Center
- Sandra Avramovski, osnivač i direktorka, Cold Pressok
- Nikola Stanišič, osnivač i direktor, Stanišić bio
- Bratislav Dobrić, osnivač, Business Innovation Programs
13:00h
PREZENTACIJA: HIGIJENSKI INŽENJERING I DIZAJN U POGONIMA PREHRAMBENE INDUSTRIJE
Predavač: prof. dr Miomir Nikšić, šef Katedre za industrijsku mikrobiologiju, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u BeograduPrezentacija namenjena proizvođačima hrane, tehnolozima i svima onima koji planiraju da otpočnu proizvodnju. Prezentacija će se baviti pitanjima kao što su: šta je higijenski dizajnirana oprema? Kako izabrati dobru opremu u prehrambenoj industriji? Kako higijenski dizajn smanjuje opasnosti od kontaminacije u proizvodnji?
15:00h
PITAJTE INSPEKTORE
Ovo je jedinstvena prilika za proizvođače da imaju otvoren, „jedan na jedan“ razgovor o relevantnim temama sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.Učesnici:
- Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije, Uprava za veterinu
- Željka Krgović, republička veterinarska inspektorka
- Biljana Lozuk, republička veterinarska inspektorka
- Sandra Đukanović Kojić, inspektorka za bezbednost hrane, Poljoprivredna inspekcija
- Goran Mrdović, inspektor za bezbednost hrane, Poljoprivredna inspekcija
- Gordana Pavlović, inspektorka za bezbednost hrane, Poljoprivredna inspekcija
- Srđan Arsić, šef Odseka granične fitosanitarne inspekcije za kontrolu hrane u mestima carinjenja, Uprava za zaštitu bilja
- Dejan Rašić, granični fitosanitarni inspektor u mestima carinjenja, Uprava za zaštitu bilja
Govornici
Katarina Obradović
Pomoćnik ministra, Sektor za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Ministarstvo privrede, Vlada Republike Srbije
prof. dr Miomir Nikšić
Šef Katedre za industrijsku mikrobiologiju, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu
Branislav Raketić
Rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada republike Srbije
Međunarodni sajam visokokvalitetne hrane je otvoren za posetioce u utorak 06.11. od 10- 17:00h. Prisustvo prvom danu Međunarodnog sajma visokokvalitetne hrane i konferenciji (05.11. od 10-17h) moguće je samo uz pozivnicu.