Belgrade Food Show

Julie-Dupouy

Žili Dipui

govornik

Potpredsednik irskog udruženja somelijera, Irska

Žili Dipui rođena je na jugozapadu Francuske, u gradu Agenu.

Potiče iz sredine u kojoj su kuvanje i porodični obroci bili svakodnevna pojava.

Strast prema dobroj hrani nasledila je od bake po ocu koja je bila učiteljica i veoma dobra kuvarica koja gotovo nikada ne bi spremala isti recept dvaput. Kuvala je instinktivno, koristeći svoja čula i iskustvo. Žili nosi posebno draga sećanja na kuhinjske tapete njene bake sa šarom papira na kockice koje su tada bile u modi i sa ručno ispisanim receptima po njima.

Od veoma ranog uzrasta, Žili je takođe gajila strast prema parfemima i jedan od poklona koje je dobila od roditelja, a kojeg se najbolje seća je oprema za pripremanje parfema i stvaranje sopstvenih kombinacija aroma.

Najranije značajno sećanje na vino koje Žili ima je vezano za njen šesnaesti rođendan, kada je njen deka otvorio posebnu flašu iz godine njenog rođenja. Ta ideja donela joj je uzbuđenje i počela je da čita o vinu kako bi ga bolje razumela.

Od 2004. godine, Žili živi u Irskoj gde je radila u poznatim restoranima poput Patrick Guilbaud (2 Mišelin zvezdice), The Greenhouse (1 Mišelin zvezdica), a odskora je i deo tima restorana Chapter One (1 Mišelin zvezdica) gde radi kao somelije konsultant.