Program
Prvi dan – ponedeljak, 5. novembar
Sala: Pacific
10:00 – 10:30
Kafa i akreditacije
10:00 – 10:15
VIP / Press tura izložbenog dela sajma
10:15 – 10:30
Izjave za novinare i Q&A
10:30 – 11:00
Svečano otvaranje
Obraćanja:
- Roksanda Babić, prezenter / domaćin konferencije
- Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije
- NJ.E. Kajl Skot, Ambasador SAD u Srbiji
11:00 – 11:30
Uvodno izlaganje o srpskoj industriji prerade hrane
Trenutna situacija u srpskoj industriji prerade hrane, njene specifičnosti, potencijali, nove inicijative…
Predavač: Aleksandar Pavlović, direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu11:30 – 12:30
Panel: Perspektiva srpske industrije prerade hrane
Panel diskusija o perspektivama regionalne industrije prerade hrane – uvidi i potencijali industrije iz ugla predstavnika države, poslovnih asocijacija, velikih prehrambenih brendova i preduzetnika.
Panelisti:
- Katarina Obradović, pomoćnica ministra, Ministarstvo privrede Republike Srbije
- Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju, Sektor za poljoprivredu Privredne komore Srbije
- Vladimir Čupić, predsednik Saveza za hranu i poljoprivredu / generalni menadžer Atlantic Grupe
- Mihailo Janković, direktor, Nectar grupa
- Ivan Perčić, vlasnik, Suncokret
Moderator: Tanja Veselinović
12:30 – 13:30
Ručak
13:30 – 14:30
Predavanje: Globalni trendovi i šanse za srpsku hranu
Dominantni svetski trendovi u industriji hrane i najbolje šanse za region da uspe na međunarodnom tržištu – predavanje iz iskustva stručnjaka za hranu i piće jedne od vodećih konsalting kompanija.
Predavač: Honorata Jarocka, viša analitičarka u sektoru hrane i pića, Mintel Consulting
14:30 – 15:30
Panel: Mobilizacija kapitala za razvoj prerađivačke industrije
Panel diskusija koja se bavi mogućnostima za investicije, šansama i izazovima pred food startapima, ulogom i pozicijom banaka… Iz ugla predstavnika investitora, proizvođača hrane i finansijskih eksperata.
Panelisti:
- Sreten Vranić, menadžer programa za startap kompanije, Erste banka
- Ana Milić, šef odeljenja za poslove s privredom, ProCredit banka
- Luka Pejović, viši konsultant, BDO Serbia (Conda crowdinvesting)
- Nikola Stanišić, vlasnik, Stanišić bio
Moderator: Miloš Savić, partner, WM Equity Partners
Drugi dan - utorak, 6. novembar
Sala Pacific
09:00 – 9:30
Kafa
9:30 – 10:30
Predavanje: Put do tržišta – ambalaža, sertifikati, logistika, distribucija
Ključna pitanja i koraci na uspešnom putu ka tržištu jednog proizvođača visokokvalitetne hrane, od pakovanja do distribucije – ekspertski pogled stručnjaka međunarodne agencije za marketing u prehrambenoj industriji.
Predavač: Simon Waring, izvršni direktor, Green Seeds Group, UK
10:30 – 12:00
Studija slučaja: Iz ugla kupaca i distributera
Šta je potrebno da biste kao proizvođač bili na policama velikog regionalnog lanca? Šta očekuju, koji su principi, kriterijumi i potrebe? Uvidi direktno od reprezentativnih kupaca.Učesnici:
- Maja Jojović, menadžer kategorije voća i povrća & Jovana Milić, menadžer kategorije za kafu, čaj i začine, Delhaize Srbija
- Predstavnik kompanije Mercator-S
- Predrag Petrović, rukovodilac sektora nabavke i marketinga, dm drogerie markt Srbija i Makedonija
- Spomenko Đordan, pomoćnik izvršnog direktora za komercijalne poslove, Univerexport
- Vaso Lekić, Zadruga Food Concept
12:00 – 12:30
Kafa / pecivo / sendviči
12:30 - 13:30
Predavanje: Saveti vrsnih eksperata za ukus – kako da stvorite premijum proizvod i unapredite vidljivost brenda
Globalni trendovi: kombinovanje hrane, sertifikacija ukusa, premijum proizvodi, benefiti nagrade „Superior Taste Award“ (iTQi) za srpske proizvođače – predavanje svetski poznatih stručnjaka za hranu.
Predavači: Alan Coxon, član žirija iTQi, britanski ambasador hrane, pića i turizma i čuveni kuvar i TV lice i Ina Saltanava, Area Manager, iTQi
13:30 - 16:00
Studija slučaja: Been there, done that
Iz prve ruke: iskustva proizvođača iz Srbije i regiona koji su uspešno savladali sve izazove, od osnivanja biznisa do prodora na tržišta i rasta.
Učesnici:
- Darko Mandić, suosnivač i izvršni direktor, Happy Honey
- Andrija Mišković, izvršni direktor, Global Foods
- Kalin Babušku, brend developer, Mamas Food, Macedonia Export
- Damir Ferović, direktor, Kulin/ZERAA
- Michal Neeman, direktor, LUMEEGA
16:00
Svečano zatvaranje
Međunarodni sajam visokokvalitetne hrane je otvoren za posetioce u utorak 06.11. od 10- 17:00h. Prisustvo prvom danu Međunarodnog sajma visokokvalitetne hrane i konferenciji (05.11. od 10-17h) moguće je samo uz pozivnicu.