Program

Prvi dan – četvrtak, 10. oktobar 2019.

Glavna bina - Izložbeni hol

  • 09:45h

    VIP TURA

  • 10:00h

    Svečano otvaranje
    Voditelj:Miloš Milovanović, novinar

    Govornici:
    Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije
    Šenli Pinčoti, V.D. direktora misije USAID-a u Srbiji

  • 10:15h

    PREZENTACIJA: KAKO DO VEĆE VREDNOSTI PROIZVODA I IZVOZA?
    Predavač: Aleksandar Pavlović, direktor, USAID Projekat za konkurentnu privredu

    
Aleksandar Pavlović će pružiti prikaz i analizu segmenta domaćih prehrambenih proizvoda spremnih za maloprodaju i izvoz. Panel daje odgovore na pitanja: Šta je premijum hrana i zašto je bitna za Srbiju? Ko su proizvođači i kako izgleda premijum sektor? Gde su prilike na domaćem i stranom tržištu za ove proizvođace?

  • 10:45h

    PANEL DISKUSIJA: PERSPEKTIVE SRPSKE PREHRAMBENE INDUSTRIJE
    Moderator: Aleksandar Pavlović, direktor projekta, USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu

    Panel diskusija baviće se perspektivama prehrambenih industrija u regionu – saznanjima i mogućnostima iz ugla Vlade, poslovnih udruženja, etabliranih brendova i preduzetnika.

    Učesnici:

    • Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra, Sektor za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Ministarstvo privrede
    • Darko Mandić, partner, NOA i osnivač, Foodscale Hub u Srbiji
    • Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete usluga, Privredna komora Srbije
    • Mihailo Janković, izvršni direktor, Nectar grupa
    • Andrej Jovanović, direktor, “Moji Brendovi” TBC
  • 11:30h

    PAUZA

  • 12:00h

    PREDAVANJE: BRENDIRANJE NACIJE I MEĐUNARODNA REPUTACIJA SRBIJE
    Predavač: Žoze Filip Tores, izvršni direktor, Bloom Consulting

    Žoze Filip Tores, izvršni direktor kompanije Bloom Consulting i ekspert za internacionalni brending sa preko 20 godina iskustva, govoriće o tome kako međunarodna percepcija i reputacija mogu da utiču na brend neke zemlje. Kroz „Digital Country Index“, prikazaće stepen atraktivnosti neke zemlje iz različitih uglova: izvoz, investicije, turizam itd. Takođe će se pozabaviti i ključnim faktorima koji grade i upravljaju reputacijom zemlje i dati preporuke za unapređenje međunarodne pozicije Srbije i pozitivnu promenu percepcije.

  • 13:00h

    PANEL DISKUSIJA: BRENDIRANJE ZEMLJE KAO DESTINACIJE VISOKOKVALITETNE HRANE
    Moderator: Miloš Milovanović, novinar

    Zašto je dobra strategija za prehrambene proizvode važna za jednu zemlju? S fokusom na visokokvalitetne prehrambene proizvode, panel će diskutovati o brendiranju države kao poželjne destinacije u smislu hrane, trgovine i turizma iz ugla Vlade, lokalnih i regionalnih eksperata za turizam, akademika, novinara i poznatih kuvara.

    Učesnici:

    • Senad Mahmutović, državni sekretar, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
- Vesna Raca, pomoćnica direktora, Turistička organizacija Srbije
    • Jovan Radomir, TV voditelj i pisac, Švedska
    • Goran Kočiš, kuvar i vlasnik, restoran Noel, Hrvatska
  • 14:00h

    PAUZA

  • 15:00h

    Predavanje: E-COMMERCE: IZAZOVI I PRILIKE NA NEMAČKOM TRŽIŠTU
    Predavač: Aleksander Đorđević, osnivač, foodist.de, Nemačka

    Predavanje će pružiti uvide u relevantne i nastupajuće trendove u prehrambenoj industriji na najvećim globalnim onlajn tržištima i načine na koje proizvođači mogu da ih prepoznaju. Takođe, baviće se i pitanjima budućnosti onlajn prodaje premijum proizvoda, kako spremno dočekati platformu onlajn prodaje u EU i neophodnim koracima za prodaju na međunarodnom tržištu. Studija slučaja pod nazivom „Kako izgraditi omiljeni brend na nemačkom tržištu hrane“ predstaviće primere praktične primene.

  • 16:00h

    PANEL DISKUSIJA: E-TAIL AND RETAIL: KAKO DOSPETI NA POLICE
    Moderator: Aleksander Đorđević, osnivač, foodist.de, Nemačka

    Panel će se baviti trendovima industrije hrane, procesom selekcije i načinima za unapređenje komunikacije između malih, inovativnih kompanija i glavnih maloprodajnih lanaca i onlajn prodavnica. Takođe, baviće se i time kako proizvođači mogu da unaprede prodaju prilagođavanjem svojih proizvoda, kao i razlikama u zahtevima menadžmenta kategorija u oflajn i onlajn prodavnicama.
    Učesnici:

    • Slađana Blažević, menadžerka kategorije, Univerexport
    • Marko Ilić, suosnivač, eCommerce Asocijacija Srbije
    • Nataša Pavlović, marketing menadžerka, Mercator S
    • Vuk Mirković, osnivač, Delicent

Sala Hilandar, prvi sprat

  • 12:00h

    PREZENTACIJA: SEMINAR MEĐUNARODNOG INSTITUTA ZA UKUS
    Predavač: Erik de Spoelberh, generalni direktor, Međunarodni institut za ukus

    Edukativni seminar sa simulacijom metodologije degustiranja i procesa evaluacije prilikom dodeljivanja Nagrade za prvoklasan ukus objasniće na koji način lokalni proizvođači mogu da apliciraju za dodelu nagrade i koje su prednosti posedovanja ovog svetskog priznanja. Predstavnici će, u najširem, obuhvatiti poslednje trendove prehrambene industrije u segmentu premijum i visokokvalitetnih proizvoda.
Članovi žirija Međunarodnog instituta za ukus:

    • Alan Kokson, TV lice i kuvar, britanski ambasador hrane, Velika Britanija
    • Žuli Dupui, potpredsednica Irskog udruženja somelijera, Irska
    • Uroš Urošević, član Udruženja majstora kuhinje (World Master Chef’s Society), Srbija
  • 13:00h

    SEMINAR MEĐUNARODNOG INSTITUTA ZA UKUS: KONSULTACIJSKI SASTANAK SA PROIZVOĐAČIMA, PRVI DEO

    Predstavnici Međunarodnog instituta za ukus će učestvovati u sesijama jedan-na-jedan sa odabranim proizvođačima premijum hrane iz Srbije. Srpski proizvođači čuće utiske o kvalitetu i ukusu svojih proizvoda i dobiće preporuke kako da povećaju raznovrsnost proizvoda na konkurentnom tržištu. Sesiju će pratiti ekspertski saveti na temu učestvovanja u takmičenju za Nagradu za prvoklasan ukus 2020.

  • 15:00h

    PREZENTACIJA: KREATIVNO RAZMIŠLJANJE SA JOVANOM RADOMIROM: BREND STORITELING U INDUSTRIJI HRANE
    Predavač: Jovan Radomir, Tv voditelj i pisac, Švedska

    Radionica će odgovoriti na pitanja upotrebe „storitelinga“ kao tehnike za promociju hrane i predstaviti važnost prilagođenog, personalizovanog pristupa. Pomoći će proizvođačima da nauče kako da postignu uspeh sa srpskim proizvodom na specifičnim tržištima kao što je Švedska, kako dijaspora može da pomogne u promociji i kako plasirati proizvod kroz različite platforme.

  • 16:00h

    PREZENTACIJA ISRAŽIVANJA: MLADI POLJOPRIVREDNICI I PREHRAMBENI SUVERENITET
    Moderator: TBD
    Mladi ljudi su godinama izbegavali karijere u poljoprivrednoj industriji zbog broja sati rada, nedostatka garantovanog prihoda i naizgled boljih opcija u drugim industrijama, ali pogledi mladih na karijeru u poljoprivredi se menjaju. Iskustva iz Srbije i Hrvatske predmet su istraživanja sprovedenog u sklopu projekta Growing Growers, finansiranog sredstvima Evropske komisije kroz program Erazmus+ KA2 Strateška partnerstva za mlade.

    Učesnici i nosioci projekta:

    • AMA, Centar za ljude i prirodu iz Srbije
    • ZMAG, Zelena mreža aktivističkih grupa

Drugi dan – petak, 11. oktobar 2019.

Glavna bina - Izložbeni hol

  • 10:00h

    PREZENTACIJA: ŠIRENJE PORTFOLIJA PROIZVODA
    Predavač: dr Mile Veljović, Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju, Srbija

    Dr Mile Veljović sa Poljoprivrednog fakulteta će podeliti dragocene uvide u to kako možemo da upotrebimo tradicionalno srpsko voće i povrće – maline, šljive, paprike itd. – da proširimo svoj portfolio stvaranjem novih i inovativnih proizvoda. Takođe, predstaviće ulogu i važnost poznavanja fundamentalnih osnova prehrambene tehnologije u razvoju proizvoda.

  • 10:45h

    PANEL DISKUSIJA: SVEŽE KAO PREMIJUM
    Moderator: Jasmina Debeljak, zamenica direktora, USAID Projekat za konkurentnu privredu

    Kategorija svežeg voća i povrća obećava pažljivu selekciju i premijum kvalitet. Panel će se baviti potencijalom ove kategorije iz ugla proizvođača koji su već prisutni u oba segmenta: svežih i smrznutih proizvoda. Takođe, panel će pokriti i načine za pretvaranje svežeg voća i povrća u premijum kategoriju, povećanje vrednosti proizvoda i kako to može da učini sprske proizvode prepoznatljivim.

    Učesnici:

    • Julka Toskić, menadžerka, asocijacija Serbia Does Apples
    • Ana Bošnjak, direktorka, AgroBell
    • Jelena Popović-Bujić, menadžerka za razvoj poslovanja, Iceberg Salat Centar
  • 11:30h

    PAUZA

  • 12:00h

    PANEL DISKUSIJA: ORGANSKA PROIZVODNJA: NOVI HORIZONTI SRPSKE POLJOPRIVREDE
    Moderator: Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu

    Kako pospešiti organsku proizvodnju u Srbiji? Koliko je zastupljena organska proizvodnja i koje korake treba napraviti u njenom razvoju? Šta radi država po ovom pitanju a šta veliki privredni subjekti i privatni sektor? Šta je sve neophodno da započnete organsku proizvodnju i koje uslove treba ispuniti? Može li organska proizvodnja pomoći daljem razvoju domaće poljoprivrede i iskočiti iz okvira superniše u kojoj se trenunto nalazi?

    Učesnici:

    • Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet , deklarisanje i označavanje hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada republike Srbije
    • prof. dr Slobodan Milenković, Fakultet za biofarming, Megatrend univerzitet
    • prof. dr Snežana Oljača, predsednica Upravnog odbora, Serbia Organica
    • Ina Radanović, rukovodilac službe standarda kvaliteta, Global Seed
    • Mihailo Janković, izvršni direktor, Nectar grupa
  • 13:00h

    PANEL DISKUSIJA: PAKOVANJE: TRENDOVI, INOVACIJE I IZAZOVI
    Moderator: Andrea Radonjić, članica Upravnog odbora, SEPEN

    Kompleksna tema pakovanja otvara mnoga pitanja za proizvođače koji izlaze na tržište visokokvalitetne hrane. Prezentacija će se baviti dobrim izborom pakovanja, izazovima nabavke i poslovnim šansama na lokalnom tržištu, uz primere uspešnih rešenja.

    Učesnici:

    • Marija Lončar, kreativna direktorka, DNA Communications
    • Branislav Sekulić, generalni direktor, Vrtlari
    • Nikola Narančić, direktor prodaje za jugoistočnu Evropu, Ball Packaging Europe
  • 14:00h

    PAUZA

  • 15:00h

    PITCHING SESIJA: DIZAJN HAB ZA PREMIJUM HRANU
    Moderator: Aleksandar Bijelić, predsednik Upravnog odbora, Serbian Venture Network

    Prva “pitching” sesija za proizvođače hrane okupiće odabrana startap, mala i srednja preduzeća koja traže investitore. Inovacije, tehnologija i talenat su važni, ali problem finansiranja kompanija koje brzo rastu uvek će, pre ili kasnije, da iskrsne. Banke, kao glavni izvor finansiranja u Srbiji, ponekad nisu spremne da ulože novac u startap kompanije, tako da je pronalazak novih izvora od suštinske važnosti.

Sala Hilandar, prvi sprat

  • 10:00h

    SEMINAR MEĐUNARODNOG INSTITUTA ZA UKUS: KONSULTACIJSKI SASTANAK MEĐUNARODNOG INSTITUTA ZA UKUS SA PROIZVOĐAČIMA, DRUGI DEO

    Predstavnici Međunarodnog instituta za ukus će učestvovati u sesijama jedan-na-jedan sa odabranim proizvođačima premijum hrane iz Srbije. Srpski proizvođači čuće utiske o kvalitetu i ukusu svojih proizvoda i dobiće preporuke kako da povećaju raznovrsnost proizvoda na konkurentnom tržištu. Sesiju će pratiti ekspertski saveti na temu učestvovanja u takmičenju za Nagradu za prvoklasan ukus 2020.

  • 11:00h

    PANEL DISKUSIJA: SVET HOĆE DOMAĆE: OD TRADICIONALNIH RECEPATA DO MODERNIH BRENDOVA
    Moderator: Dejan Ranđić, generalni direktor, DNA Communications

    Kako najbolje iskoristiti tradiciju pri stvaranju modernog brenda? Kako brend menadžment može da pomogne uspešnom prilagođavanju i odgovaranju na zahteve savremenog tržišta? Panel će se baviti pitanjima proširenja poslovanja, zadovoljstva kupaca i poslovnog rasta iz ugla proizvođača hrane, vlasnika restorana i socijalnih preduzetnika.
    Učesnici:

    • Vaso Lekić, izvršni direktor, Zadruga, Srbija
    • Igor Kojčić, projektni menadžer, IDC Serbia
    • Alex Vučković, izvršni direktor, Happy Honey
    • Tatjana Avramov, vlasnica i direktorka, Real Red Raspberry
  • 12:00h

    PANEL DISKUSIJA: HABOVI KAO PUT KA TRŽIŠTU
    Moderator: Milica Zatezalo, menadžerka za razvoj tržišta, USAID Projekat za konkurentnu privredu

    Kako se model „od haba do tržišta“ pokazao kao efikasan, panel će se baviti rezultatima različitih inkubatora, ponuditi dragocene uvide i iskustva kompanija nakon pilot projekata koji su uspešno završeni i najaviti nove.
    Učesnici:

    • Svetlana Mitić Jovanović, menadžerka marketinga, dm incubator
    • Ana Popović, menadžerka projekta, Desing Taste Center
    • Sandra Avramovski, osnivač i direktorka, Cold Pressok
    • Nikola Stanišič, osnivač i direktor, Stanišić bio
    • Bratislav Dobrić, osnivač, Business Innovation Programs
  • 13:00h

    PREZENTACIJA: HIGIJENSKI INŽENJERING I DIZAJN U POGONIMA PREHRAMBENE INDUSTRIJE
    Predavač: prof. dr Miomir Nikšić, šef Katedre za industrijsku mikrobiologiju, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu

    Prezentacija namenjena proizvođačima hrane, tehnolozima i svima onima koji planiraju da otpočnu proizvodnju. Prezentacija će se baviti pitanjima kao što su: šta je higijenski dizajnirana oprema? Kako izabrati dobru opremu u prehrambenoj industriji? Kako higijenski dizajn smanjuje opasnosti od kontaminacije u proizvodnji?

  • 15:00h

    PITAJTE INSPEKTORE
    Ovo je jedinstvena prilika za proizvođače da imaju otvoren, „jedan na jedan“ razgovor o relevantnim temama sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

    Učesnici:

    • Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije, Uprava za veterinu
    • Željka Krgović, republička veterinarska inspektorka
    • Biljana Lozuk, republička veterinarska inspektorka
    • Sandra Đukanović Kojić, inspektorka za bezbednost hrane, Poljoprivredna inspekcija
    • Goran Mrdović, inspektor za bezbednost hrane, Poljoprivredna inspekcija
    • Gordana Pavlović, inspektorka za bezbednost hrane, Poljoprivredna inspekcija
    • Srđan Arsić, šef Odseka granične fitosanitarne inspekcije za kontrolu hrane u mestima carinjenja, Uprava za zaštitu bilja
    • Dejan Rašić, granični fitosanitarni inspektor u mestima carinjenja, Uprava za zaštitu bilja

Govornici

Jose Filipe Torres

Direktor, Bloom Consulting

Milica Zatezalo

Menadžer za razvoj tržišta,
USAID Projekat za konkurentnu privredu

Dejan Ranđić

Direktor – DNA Communications,
Osnivač – ICT Hub

Dr Mile Veljović

Poljoprivredni fakultet - Univerzitet u Beogradu

Uroš Urošević

Član udruženja Master šef, Srbija

Aleksandar Pavlović

Direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu

Vuk Vuletić

Najbolji somelijer Balkana 2018,
Menadžer restorana Podrum Novi Wine art

Ana Popović

Desing, Projektni menadžer

Nikola Stanišić

Šumska Tajna - osnivač i direktor

Bratislav Dobrić

Osnivač, Business Innovation Programs

Jelena Popović-Bujić

Business Development Manager, Iceberg Salat Centar d.o.o.

Alexander Đorđević

Osnivač, foodist.de, Nemačka

Jovan Radomir

TV voditelj i pisac, Švedska

Alan Kokson

Prezenter Međunarodnog instituta za ukus, TV lice, kuvar

Erik de Spoelberh

Generalni direktor, Međunarodni institut za ukus

Žili Dipui

Potpredsednik irskog udruženja somelijera, Irska

Julka Toskić

Menadžer, asocijacija Serbia Does Apples

prof. dr Snežana Oljača

Predsednik Upravnog odbora, Serbia Organica

Ina Radanović

Rukovodilac službe standarda kvaliteta, Global Seed

Igor Kojčić

Projektni menadžer, IDC Srbija

Vuk Mirković

Osnivač i partner, Delicent

Darko Mandić

NOA i osnivač, Foodscale Hub

Katarina Obradović

Pomoćnik ministra, Sektor za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Ministarstvo privrede, Vlada Republike Srbije

prof. dr Miomir Nikšić

Šef Katedre za industrijsku mikrobiologiju, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu

Ana Bošnjak

Direktor, Agro Bel

Marko Ilić

Suosnivač, eCommerce Association of Serbia

Sandra Avramovski

Osnivač i izvršni direktor, Cold Pressok

Aleks Vučković

Izvršni direktor, Happy Honey

Jasmina Debeljak Maljković

Zamenik direktora projekta, USAID Projekat za konkurentnu privredu

Goran Kočiš

Kuvar i vlasnik, restoran Noel, Hrvatska

Vesna Raca

Pomoćnik direktora, Turistička organizacija Srbije

Branislav Raketić

Rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada republike Srbije